Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht.

Rookmelders worden vanaf 1 juli 2022 verplicht in iedere woning en op iedere etage.
Deze regel geldt al langer voor nieuwbouwwoningen, en gaat nu ook in voor bestaande woningen en appartementen.

Het doel van het invoeren van deze regel is uiteraard om levens te redden. Wanneer u slaapt ruik u niets, en dus werkt uw neus niet. Het gehoor daarin tegen wel!
Wanneer er rookontwikkeling ontstaat zult u daarvan niet wakker worden. Doordat rook veel giftige gassen bevat raakt u snel in een bewusteloosheid met alle gevolgen van dien.
Snelle ontdekking van rook is daarom van levensbelang.

Waar ophangen?
Maar waar hang u een rookmelder op? Hang er in ieder geval een in de hal en in de gang. Dit is meestal de vluchtroute.
En het liefst gewoon in iedere ruimte waar er elektrische apparaten worden opgeladen, zoals de slaapkamer en de woonkamer.
Een rookmelder hangt aan het plafond. Hang hem op minimaal 50 centimeter van de muur en vermijd tocht of een mechanische ventilatie.

Welke soorten rookmelders zijn er?
Om de veiligheid en goede werking te waarborgen moeten de rookmelders voldoen aan EN 14604.
Rookmelders die op baterijen werken volstaan dan in principe. Wel met het advies de baterijen met regelmaat te controleren.
Nog slimmer, letterlijk en figuurlijk, zijn de slimme rookmelders. De aanschaf is wat hoger dan de reguliere rookmelders maar daar tegenover staan een aantal voordelen.
Zo zijn de slimme melders koppelbaar. Wanneer één slimme melder rook of brand detecteert, zullen alle gekoppelde rookmelders afgaan. Dit biedt nog meer veiligheid.
Ook zijn slimme rookmelders te besturen in een app. Ook als u niet thuis bent ontvangt u een melding en kunt u desgewenst direct actie ondernemen.

Kortom,
Schaf voldoende rookmelders aan. Niet zozeer omdat ze verplicht zijn, maar juist voor uw eigen veiligheid.
Het kan een keer uw leven redden en moet een erg prettige gedachte zijn!

Start typing and press Enter to search