Energielabel EP-W

Sinds 2008 is bij de bouw, de verkoop en de verhuur van een gebouw een energielabel (of: EPA) verplicht. Het energielabel moet op het moment van de transactie aanwezig zijn. Om een energielabel op te stellen wordt de energieprestatie van het gebouw vertaald naar een energie-index. Deze wordt in een gestandaardiseerde energieklasse (in klassen en kleuren) op het energielabel weergegeven. Met het energielabel ziet u in één oogopslag of een woning zuinig of onzuinig is ten opzichte van een vergelijkbare woning. Daarnaast geeft het energielabel bij bestaande bouw een overzicht met maatregelen die genomen kunnen worden om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren.

Energielabel na 1-1-2021

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).

Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.

Energielabel woningen verplicht

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het energielabel voor woningen is een instrument dat inzicht geeft in de energieprestatie van de woning en verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties. Dat geeft de woningeigenaar handelingsperspectief. Hiermee kan de woning verder worden verduurzaamd, energiekosten worden bespaard en het wooncomfort toenemen.

Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Er gelden enkele uitzonderingen. Een koper of huurder kan in de registratiedatabase EP-online of zoekjeenergielabel.nl zien of voor het betreffende adres al een geldig energielabel geregistreerd is.

Daarnaast is het verplicht om de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig energielabel weer te geven wanneer een woning te koop of te huur wordt aangeboden via advertenties in commerciële media.

Energie-Index telt mee voor de huurpunten
Bij sociale-huurwoningen worden punten toegekend om de maximale huur vast te stellen. (woningwaarderingsstelsel WWS) Energiezuinige woningen krijgen meer huurpunten. Vanaf 1 januari 2015 toont de Energie-Index de energiezuinigheid van de woning.

Energielabel VvE, woningbouwvereniging, bewonerscollectief, vastgoedeigenaar
Uiteraard kunt u als VvE, woningbouwvereniging, bewonerscollectief of professioneel vastgoedeigenaar eveneens bij Woningkeur Weert terecht voor een energielabel. Op basis van representativiteit en collectiviteit kunnen wij voor het energielabel speciale tarieven hanteren. Neem contact op met Woningkeur Weert voor een vrijblijvende offerte of meer informatie.

NEEM CONTACT OP

Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt

Start typing and press Enter to search