Energielabel adviseur

Woningkeur Weert is gecertificeerd adviseur voor het energielabel, voor EPA-W (woningen) en EPA-U (utiliteitsbouw).

Het energielabel
Sinds 2008 is bij de bouw, de verkoop en de verhuur van een gebouw een energielabel (of: EPA) verplicht. Het energielabel moet op het moment van de transactie aanwezig zijn. Om een energielabel op te stellen wordt de energieprestatie van het gebouw vertaald naar een energie-index. Deze wordt in een gestandaardiseerde energieklasse (in klassen en kleuren) op het energielabel weergegeven. Met het energielabel ziet u in één oogopslag of een woning zuinig of onzuinig is ten opzichte van een vergelijkbare woning. Daarnaast geeft het energielabel bij bestaande bouw een overzicht met maatregelen die genomen kunnen worden om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren.

Soorten energielabel
Sinds 1 januari 2015 is de energielabelwetgeving ingrijpend gewijzigd, waardoor er verschillende energielabels te onderscheiden zijn:

Voorlopig energielabel

Alle woningen in Nederland die nog niet over een energielabel beschikken, hebben van de overheid een voorlopig energielabel toegekend gekregen. Dit energielabel is gebaseerd op een aantal oorspronkelijke kenmerken van de woning, met verwachte aanpassingen. Dit label is een schatting en voldoet niet als energielabel bij verkoop of verhuur.

Definitief energielabel

Bij verkoop of verhuur van de woning is een definitief energielabel verplicht. De woningeigenaar moet zelf zorgen voor een definitief energielabel. Om dit definitieve energielabel te verkrijgen, moet de woningeigenaar verschillende gegevens van de huidige staat van de woning doorgeven en hiervoor bewijslast verzamelen en laten valideren door een deskundige. Onze adviseur kan deze validatie voor u uitvoeren. Dit kan op afstand. Tegen een kleine meerprijs bezoekt onze adviseur u op locatie. Bij deze variant van het energielabel dient de woningeigenaar dus een aantal zaken zelf aan te leveren. De eigenaar moet ook in bezit zijn van Digi-D.

De Energie-index

Het uitgebreid energielabel is conform de BRL9500 (uitgebreide) methodiek. Bij het uitgebreid energielabel neemt de erkend EPA adviseur u alle werk uit handen.

Definitief energielabel
Bent u bereid en in de gelegenheid om zelf de benodigde gegevens voor het verkrijgen van een energielabel aan te dragen? En bent u in het bezit van Digi-D? Dan kunt u kiezen voor het definitief energielabel waarbij wij u op afstand of op locatie ondersteunen.

Energie-Index
De Energie-Index van een woning is een getal dat uitdrukt hoe energiezuinig uw woning is. De Energie-Index telt mee bij het vaststellen van de maximale huurprijs van een sociale-huurwoning. Eigenaren van woningen, zowel verhuurders als particuliere eigenaren, kunnen een Energie-Index laten opstellen.

Energie-Index aanvragen
Een erkend energie-adviseur stelt de Energie-Index op. Nadat u een afspraak heeft gemaakt komt de energie-adviseur van Woningkeur langs. Hij controleert de woning op ongeveer 150 kenmerken en berekent aan de hand daarvan de Energie-Index. Dit is een getal: hoe lager het getal, hoe beter de energiezuinigheid van de woning. Tegelijk met de Energie-Index ontvangt de verhuurder of particulier (gratis) het definitieve energielabel (een letter), dat verplicht is bij de overdracht van een woning.

Verschil tussen Energie-Index en energielabel
De Energie-Index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Het geeft een gedetailleerd beeld van de energiezuinigheid van de woning en van mogelijke energiebesparingsmaatregelen.
Het definitieve energielabel is gebaseerd op 10 kenmerken van de woning. Dit geeft een goede eerste indruk van de energiezuinigheid. Het is minder geschikt om te bepalen welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Of om vast stellen of uw woning geschikt is om (bijvoorbeeld met zonnepanelen) duurzame energie op te wekken.

Energie-Index telt mee voor de huurpunten
Bij sociale-huurwoningen worden punten toegekend om de maximale huur vast te stellen. (woningwaarderingsstelsel WWS) Energiezuinige woningen krijgen meer huurpunten. Vanaf 1 januari 2015 toont de Energie-Index de energiezuinigheid van de woning.

Kijkt u hier voor de tarieven.

Energielabel VvE, woningbouwvereniging, bewonerscollectief, vastgoedeigenaar
Uiteraard kunt u als VvE, woningbouwvereniging, bewonerscollectief of professioneel vastgoedeigenaar eveneens bij Woningkeur Weert terecht voor een energielabel. Op basis van representativiteit en collectiviteit kunnen wij voor het energielabel speciale tarieven hanteren. Neem contact op met Woningkeur Weert voor een vrijblijvende offerte of meer informatie.

Energielabel aanvragen
Wilt u direct een energielabel aanvragen? U kunt hier direct een energielabel op afstand of een energielabel op locatie aanvragen.

Voorbeeld energielabel

NEEM CONTACT OP

Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander de tekst.

Start typing and press Enter to search